De ce aspecte să ții cont, când alegi zona în care dorești să achiziționezi un imobil?!

Ca și decizia de achiziție în sine, alegerea unei zone este puternic încărcată emoțional, mulți dorindu-și, spre exemplu, o casă în cartierul în care au copilărit, iar alții un apartament cu o amplasare ultracentrală. Iată însă și câteva aspecte practice la care ar trebui să te gândești:

Costul locuințelor în zona respectivă:

Deși se percep diferit, prețul și localizarea unei proprietăți sunt, de fapt, doi factori aflați în strânsă interdependență: cu cât zona este mai bună, cu atât prețul locuinței va fi mai mare. Dintre alte orașe ale țării, Capitala prezintă cea mai mare diferență de preț între diferite sectoare: pretențiile vânzătorilor pornesc de la  850 de euro pe metru pătrat util în partea de sud a orașului (în sectorul precum Botanica), dar ajung la peste 950 de euro pe metru pătrat în zona de nord ( sectorul Rîșcani) și peste 1000 de euro pe metru pătrat util în  sectorul Centru. Aceste diferențe sunt, de fapt, favorabile cumpărătorilor, întrucât fiecare are, cel puțin teoretic, șansa de a găsi ceva pe potriva sa.

Apropierea de locul de muncă:

Apropierea de locul de muncă, dar și față de alte puncte zilnice de interes (școală, grădiniță etc.), reprezintă un aspect ce va avea o influență considerabilă asupra vieții tale de zi cu zi. Îndeosebi în Capitală, unde traficul rutier este o problemă tot mai acută, este recomandat să te muți (pe cât posibil) cât mai aproape de serviciu (dar nu numai), pentru a reduce astfel timpul pe care îl vei petrece în trafic.

Accesul la mijloacele de transport:

Strâns legat de ideea de mai sus este accesul la mijloacele de transport în comun. Un punct forte important pentru o proprietate este posibilitatea de a avea acces facil la transportul în comun în cazul în care nu sunteți dispus să folosiți un autoturism personal.

Facilitățile existente:

În alegerea zonei în care vei locui, ar trebui să te gândești și la „facilitățile” oferite de aceasta. Apropierea de magazine și/sau centre comerciale constituie un aspect important. Nu mai puțin importantă este și apropierea de farmacii, policlinici sau spitale. Spațiile verzi și, mai ales, apropierea de un parc reprezintă un punct important în favoarea unei proprietăți, mai ales dacă ai o familie sau te gândești la formarea uneia.

Siguranța:

Un alt aspect demn de atenție, cu atât mai mult când ai copii, este, în mod firesc, gradul de siguranță oferit de diferite cartiere. În general, zonele percepute ca având cel mai scăzut grad de siguranță sunt și cele în care se găsesc cele mai ieftine locuințe, în vreme ce, la polul opus, cartierele bine cotate se bucură și de o senzație de securitate sporită. Situația nu este însă împărțită între alb sau negru, așa că, înainte de a te pronunța categoric împotriva unei anumite zone, este recomandat să discuți cu persoane care chiar locuiesc acolo.

Centru versus periferie:

După cum am punctat deja, cu cât o proprietate va avea o localizare mai bună – adică cu cât va fi mai aproape de centrul orașului –, cu atât ea va costa mai mult. Locuințele situate la periferie au, însă, și ele, avantajele lor. De aceea, modelul „suburbiilor americane”, ce constă în formarea unor întregi comunități la marginea marilor metropole, se regăsește în ultima perioadă și la noi. Un beneficiu important oferit de acestea este liniștea: există cumpărători care sunt în mod special interesați de astfel de comunități, din dorința de a se detașa de agitația vieții urbane. Al doilea avantaj este de natură mai practică: orientându-te spre marginea orașului, cu banii pe care îi ai la dispoziție îți vei putea permite să cumperi o unitate locativă cu o suprafață mai mare – sau, de ce nu, chiar o casă la curte! În special familiile sunt atrase de alternativa de a locui la periferie, din dorința de a le oferi copiilor posibilitatea unei vieți mai simple, mai liniștite, mai sigure.